Hitta boende

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Därför är det bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter det finns och ställer dig i bostadskö i god tid.

BÖRJA KÖA I TID

AF Bostäder är den största studentbostadsförmedlaren i Lund. Företaget äger och förvaltar över 6000 studentbostäder – både korridorrum och lägenheter. När du blivit antagen som student gör du en bostadsansökan hos AF Bostäder genom att gå in på www.afbostader.se/novisch. Gör en bostadsansökan så fort antagningsbeskedet kommer – då kan du få förtur till bostäder reserverade för ”novischer”, nybörjare. För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på studentlund.se så snart du har fått ditt antagningsbesked.

Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats i Lund är det lättare att leta bostad.

En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten

eller kollektivboende som du har längtat efter.

Filip bor i en studentlägenhet

Ekonomistudenten Filip Einarsson trivs bra i sin lägenhet – ett rum med kök på studentområdet Delphi i norra Lund.


– Jag fick den här lägenheten via novischförtur, berättar han. Det första jag gjorde när jag fick mitt antagningsbesked i juli var att ställa mig i kö. Och eftersom jag kom långt från Lund så jag kunde ställa mig i novischförtur.

Filip ville hyra en möblerad lägenhet eftersom hans plan var att bara åka ner och prova på att läsa i Lund en termin. Men han blev kvar.


– Jag ville ha en lägenhet eftersom jag värderar eget kök högt, säger han. Jag gillar att laga mat och vill ha ett rent och fint kök. Jag blev glad när jag såg hur fint det var i köket här. Det är modernt.

Jag ville ha en möblerad lägenhet.

Isabella bor på korridor

Fyra dagar innan terminensstarten fick Isabella veta att hon skulle till Lund och läkarutbildningen.


Det blev bråttom att hitta ett boende och Isabella lyckades hyra in sig som inneboende hos en dam. Väl i studentstaden hittade hon ett andrahandsrum i ett kollektiv med juriststudenter.


–Tack vare juristkillarna fick jag snabbt ett socialt nätverk och kollektivet blev som min familj, berättar Isabella.

Under första året som student var Isabella aktiv på Malmö nation, och kunde därför få ett rum på nationen när hon flyttade från kollektivet.


– Vi lagar mat ihop, pluggar ihop och har väldigt kul här på korridoren, säger Isabella. Men det är också skönt att kunna stänga om sig och ha sitt eget rum.

Vi är tajta på korridoren.

NATIONERNAS BOENDEN

De 13 nationerna vid Lunds universitet tillhandahåller också bostäder och har egna köer till sina lägenheter och studentrum. Vissa nationer kräver att man är medlem. Kontakta hus-förmannen på din nation för mer information och ansöknings-handlingar.

STUDENTERNAS BOSTADSFÖRMEDLING

Ett annat alternativ är att kontakta studenternas egen bostads-förmedling Bopoolen. Här lägger privatpersoner som vill hyra ut rum eller del i lägenhet ut annonser. Som student kan du själv lägga in annons om den bostad du söker.

BO UTANFÖR LUND

Om det är svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i närliggande Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Landskrona, som inte ligger mer än 15 minuter med tåg från Lund är ett annat alternativ liksom Hässleholm, med 30 minuters resväg från Lund.

I Helsingborg finns ett 10-tal olika studenthem. Information om lediga boenden finns på respektive kommuns hemsida.