Hitta boende

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Därför är det bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter det finns och ställer dig i bostadskö i god tid.

BÖRJA KÖA I TID

AF Bostäder är den största studentbostadsförmedlaren i Lund. Företaget äger och förvaltar över 6000 studentbostäder – både korridorrum och lägenheter. När du blivit antagen som student gör du en bostadsansökan hos AF Bostäder genom att gå in på www.afbostader.se/novisch. Gör en bostadsansökan så fort antagningsbeskedet kommer – då kan du få förtur till bostäder reserverade för ”novischer”, nybörjare. För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på studentlund.se så snart du har fått ditt antagningsbesked.

Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats i Lund är det lättare att leta bostad.

En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten

eller kollektivboende som du har längtat efter.

"Skönt att ha sitt eget"

Solljuset fyller den lilla lägenheten på Klosterängen i norra Lund. Sedan ett år tillbaka är studentettan hem för Johan och hans sambo Elin.

– Jag har bott på korridor, delat lägenhet med en kompis och varit utbytesstudent på Island. Men när jag och min tjej ville flytta ihop var det förstås en egen lägenhet som gällde.

Området är lummigt och vilsamt, med motionsspår och grönområde bara ett stenkast bort. Utanför altandörren har de en egen uteplats, med bord och stolar och pallkragar där de odlar kryddor och grönsaker.

– Vi lagar mycket mat själva och då är det inte dumt att bara kunna gå ut och plocka sina egna kryddor.

Att dela på 22 kvadrat funkar fint, menar Johan. Ytorna är väldisponerade med rymliga garderober, ordentliga köksskåp och fönsterkarmar där växterna kan frodas.

– Vi är båda miljövetare och tänker hållbart. Att göra sig av med onödiga prylar och bo så här är framtiden. Vi har det vi behöver, säger Johan som läser en master i miljö- och hälsoskydd för att bli miljöinspektör.

När han först flyttade ner till Lund från hemstaden Örnsköldsvik, var han glad över att det var ett korridorsrum han fick tag i.

– Särskilt som ny är det kul att bo så. Jag hade ju flyttat långt och ville uppleva studentlivet. Och Lund är verkligen en fantastisk studentstad. Men nu tycker jag att det är skönt att vi har vårt eget.

Även om Klosterängen, som ägs av AF Bostäder, ligger i utkanten av stan går det kvickt att cykla ner till universitetsområdet och centrala Lund.

– Klara dagar ser du över till Köpenhamn härifrån.

"Vi är som en stor familj"

Korridorlivet har allt. Du kan stänga dörren om dig till ditt privata rum – och öppna den och kliva ut i en gemenskap. Det tycker ekonomistudenten Filiph som bor på studentområdet Delphi i norra Lund.

– Vi äter ofta tillsammans, tittar på film och gör utflykter. När du bor så här kommer du lätt och snabbt människor nära.

Rummen är på runt tjugo kvadrat, med toalett och dusch. Säng, bord, soffa och hyllor ryms utan problem i det kvadratiska rummet.

– Jag valde att ta med mig mina egna möbler. Det kändes skönt att inreda själv, mysigare, säger Filiph som snart ska påbörja sin masterutbildning.

Filiph ställde sig i kö så fort han fick sitt antagningsbesked. Men eftersom han kommer från närliggande Helsingborg tyckte han att det var praktiskt att bo kvar hemma de två första åren. När det väl var läge att flytta ner till Lund hade han en kötid som tillät honom att välja hur han ville bo.

– Jag är glad att jag bestämde mig för korridor. Vi som bor här har verkligen klickat. Förutom att vi har roligt ihop så hjälps vi åt med matlagningen och annat praktiskt, särskilt under hektiska tentaperioder som nu.

Bland de tolv grannarna finns både utbytesstudenter och novischer.

– För den som är ny är det förstås idealiskt att bo på korridor. Själv är jag extra glad över att ha fått nära vänner från både Irland och Nya Zeeland.

NATIONERNAS BOENDEN

De 13 nationerna vid Lunds universitet tillhandahåller också bostäder och har egna köer till sina lägenheter och studentrum. Vissa nationer kräver att man är medlem. Kontakta hus-förmannen på din nation för mer information och ansöknings-handlingar.

STUDENTERNAS BOSTADSFÖRMEDLING

Ett annat alternativ är att kontakta studenternas egen bostads-förmedling Bopoolen. Här lägger privatpersoner som vill hyra ut rum eller del i lägenhet ut annonser. Som student kan du själv lägga in annons om den bostad du söker.

BO UTANFÖR LUND

Om det är svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i närliggande Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Landskrona, som inte ligger mer än 15 minuter med tåg från Lund är ett annat alternativ liksom Hässleholm, med 30 minuters resväg från Lund.

I Helsingborg finns ett 10-tal olika studenthem. Information om lediga boenden finns på respektive kommuns hemsida.