Trafikflyghögskolan

Människan har alltid lockats av att flyga. TFHS i Ljungbyhed erbjuder den mest moderna flygutbildningen i landet. Vi ligger i framkant gällande utveckling och pedagogik och vill bredda men samtidigt fördjupa rollen för trafikflygare.

Program

Trafikflygarprogrammet

Huvudområde/ämne

ATP-teori

Har du vad som krävs?

Den som ansöker till Trafikflyghögskolan får göra tester som mäter bland annat rumsuppfattning, perceptuell snabbhet, minnesförmåga, logiskt förmåga, teknisk/mekanisk förståelse, stresstålighet och andra resurser och kapaciteter som är viktiga för att klara utbildningen och yrket. Konkurrensen om utbildningsplatserna är tuff. Bland hundratals sökande antas 20 personer. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar.

En utbildning som leder till höjdaryrke

I trafikflygarprogrammet läser man flygspecialiserade ämnen som till exempel flygplanslära, meteorologi, navigation och Human Factors. Redan någon vecka efter utbildningens start börjar man flyga i ett en-motorigt propellerflygplan. Efter drygt två år praktiserar man i ett kommersiellt flygbolag.

Arbetsmarknaden kan påverkas starkt av världskonjunkturen och andra globala händelser. Piloten är en arbetsledare som i tätt samarbete med sin pilotkollega ska leda flygplansbesättningen, och tillsammans med dem och många andra aktörer, till exempel markpersonal och flygledare, få flygningen genomförd med passagerarnas säkerhet och belåtenhet i fokus. En pilot kan ha sin hemmabas både inom landet eller utomlands och flyga nationella eller internationella rutter.

Följ TFHS Flygkunskapsportal och blogg – www.lusa.one Det senaste om Human Factors, flygsäkerhet, flygutbildning och träning samt flygindustrin som helhet.

MIKAELA, PILOT

"Jobbet som pilot handlar mycket om samarbetet mellan dig och dina kollegor."

– Jag har sedan barnsben alltid varit fascinerad av flygplan och flygplatser. Drömmen som pilot väcktes tidigt och efter att ha jobbat ett par år som kabin-personal på ett internationellt flygbolag kände jag att det var det här jag ville göra – men jag ville sitta där framme, bakom spakarna! Efter lite research dök Trafikflyghögskolan upp och jag visste direkt vad jag skulle göra resten av mitt liv.

Vi studenter på TFHS är alla passionerade för flyg och hjälper varandra genom den tuffa men otroligt lärorika utbildning.

De flesta av oss bor tillsammans på studentboende och våra dagar består av praktiskt flygande, teoretiska kunskaper och socialt umgänge. Alla våra instruktörer är väldigt kunniga och erfarna.

Utbildningen här på TFHS är speciell eftersom man har kontakt med representanter från flygbolag redan från första dagen på skolan och man då får ett steg in i branschen direkt. Det är en drömutbildning och man känner sig så otroligt lyckligt lottad av att få gå här!

RICKARD, PILOT

– Många undrar hur en vanlig dag på jobbet som pilot kan se ut. Såhär några år efter min examen från TFHS vågar jag säga att det har varit och fortsätter vara en spännande blandning av både erfarenheter man länge förberett sig väl för, tillsammans med ännu fler och helt nya upplevelser.

Yrket är väldigt dynamiskt, personligt utvecklande och befriande på många sätt, men också krävande. Man checkar in på jobbet utan att riktigt veta vilka utmaningar man ska hantera den dagen som exempelvis kan bestå av väder, tekniska aspekter eller människorna som ska åka med dig - och du gör det dessutom med både bekanta och ofta helt nya kollegor.

Kollegorna är det där lilla extra i den här branschen som i stort sett alla är riktigt bra, därför krävs det också självinsikt, ett öppet flexibelt sinne där du kan se den stora bilden i små detaljer, förmåga till samarbete och att ”fötterna är kvar på jorden” även när du är en mil upp i luften.

Du som genomför utbildningen får en unik förberedelse, i tätt samarbete med industrin, som blivit vida känd för att stå för kvalité. Jag är innerligt glad och tacksam över det var här min historia började. Det här är en resa inte bara mot ett jobb, utan mot en helt ny och på många sätt berikande livsstil.