Hitta boende

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Därför är det bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter det finns och ställer dig i bostadskö i god tid.

BÖRJA KÖA I TID

AF Bostäder är den största studentbostadsförmedlaren i Lund. Företaget äger och förvaltar över 6000 studentbostäder – både korridorrum och lägenheter. När du blivit antagen som student gör du en bostadsansökan hos AF Bostäder genom att gå in på www.afbostader.se/novisch. Gör en bostadsansökan så fort antagningsbeskedet kommer – då kan du få förtur till bostäder reserverade för ”novischer”, nybörjare. För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på studentlund.se så snart du har fått ditt antagningsbesked.

Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats i Lund är det lättare att leta bostad.

En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten eller kollektivboende som du har längtat efter.

Alva bor i en studentlägenhet

Alva trivs mycket bra i sin studentlägenhet i nybyggda Marathon. Hon flyttade till Lund för fyra år sedan då hon började läsa på juristprogrammet.

– När jag flyttade till Lund bodde jag först i en etta på Ulrikedal, berättar Alva. Jag fick den genom novischlotteriet.

Efter tre år i Lund kände sig Alva sugen på att flytta till något nytt, och med några års kötid hos AF Bostäder så fick hon ett erbjudande om en lägenhet på Marathon.

– Det är fina omgivningar här, säger Alva. Jag promenerar överallt och det är mysiga kvarter ner till stan via Botan och nationerna. Och det är bara en kvarts promenad ner till Juridicum, där jag studerar.

Innanför husen finns en fin innergård med gröna ytor där man kan spela kubb eller sola i någon av hängmattorna. Vid tvättstugan finns en lounge där man kan sitta och plugga. Och inne i tvättstugan står ett pingisbord så man har något att göra när man väntar på tvätten.

– Det känns som att bo i ett lägenhetshotell, säger Alva.

Lägenheten, som är en etta på 27 kvm, är kompakt och ytsmart. Här finns en liten hall och kök med matplats samt ett rum med en sovalkov. Alva har prioriterat en klädställning, eftersom hon har många kläder, framför en soffa.

– Jag tycker om att lägenheten är kompakt, det gör att den känns ombonad och mysig, avslutar hon.

Melina bor på korridor

Korridorrummet på Kämnärsrätten är smakfullt och personligt inrett med en säng, ett skrivbord och en mysig soffhörna. Här bor Melina sedan tre år tillbaka. Och hon stortrivs.

Melina, som läser en master i molekylärbiologi, valde att flytta till Lund från Borås efter gymnasiet. Hon har bott i sin korridor under hela studietiden. Melina hade turen att få en bra kötid hos AF bostäder och kunde välja det hon ville.

– Jag skuggade en student som bodde här och blev helt kär i dessa korridorer, berättar Melina.

Korridorerna ligger i egna hus på två och en halv våning, vilket gör det lite annorlunda mot andra boenden.

– Det blir som en familj som bor här, säger Melina, och det är väldigt socialt.

Här bor 12 personer och Melina har sitt rum på första våningen bredvid fem andra personer. En våning upp ligger köket och på en avsats ovanför ligger ett vardagsrum med resterande sex rum.

– Man behöver inte vara en typisk korridorsmänniska för att bo på korridor, poängterar Melina. Du har ett val att hänga med andra eller gå in och stänga din dörr och vara ensam.

Som ny student kan det vara en trygghet att bo på korridor. Du lär känna både gamla och nya studenter. Ofta finns det också utbytesstudenter som bor här en kort tid.

– Vi har haft studenter från Spanien, Hawaii och Kanada, berättar Melina. Det gör att man lär känna olika kulturer och traditioner.

NATIONERNAS BOENDEN

De 13 nationerna vid Lunds universitet tillhandahåller också bostäder och har egna köer till sina lägenheter och studentrum. Vissa nationer kräver att man är medlem. Kontakta husförmannen på din nation för mer information och ansökningshandlingar.

STUDENTERNAS BOSTADSFÖRMEDLING

Ett annat alternativ är att kontakta studenternas egen bostadsförmedling Bopoolen. Här lägger privatpersoner som vill hyra ut rum eller del i lägenhet ut annonser. Som student kan du själv lägga in annons om den bostad du söker.

BO UTANFÖR LUND

Om det är svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i närliggande Malmö, Eslöv, Kävlinge och Burlöv. Landskrona, som inte ligger mer än 15 minuter med tåg från Lund är ett annat alternativ liksom Hässleholm, med 30 minuters resväg från Lund.

I Helsingborg finns ett 10-tal olika studenthem. Information om lediga boenden finns på respektive kommuns hemsida.