Juridik

Är du intresserad av samhällsfrågor och tycker om att argumentera? Vill du ha ett yrke med mycket ansvar och möjlighet att påverka? Studier i juridik ger dig breda kunskaper om hur samhället fungerar och verktyg för att logiskt och metodiskt lösa problem.

Program

Juristprogrammet

270 HP

Ämne

Utvidgad juridisk introduktionskurs, UJIK

15 HP, Distanskurs

Öppnar många dörrar

Juridik har betydelse för enskilda människors liv, för offentlig verksamhet och företagande och för brott och straff. Juridiken bestämmer hur landet ska styras, sätter gränser för hur vi får utnyttja miljön och avgör hur nationer får agera. Juridiska fakulteten vid Lunds universitet erbjuder en av landets sju juristutbildningar och ett flertal fristående kurser. All undervisning bygger på verkliga fall och stor vikt läggs vid att du ska lära dig att självständigt analysera stora mängder information och lösa problem. Juristprogrammet ger behörighet att arbeta som domare, åklagare och advokat. Förutom dessa traditionella yrken kan du arbeta med mänskliga rättigheter, biståndsarbete, inom det privata näringslivet eller med offentlig förvaltning inom till exempel kommuner och departement. Juridik öppnar vägen till många yrken.

PATRIK LINDSKOUG, DOCENT I CIVILRÄTT OCH VICEDEKAN PÅ JURIDISKA FAKULTETEN

Tänker du på en advokat, domare eller affärsjurist när du tänker på juridik? Inte så konstigt, men då tänker du ändå alldeles för snävt, menar Patrik Lindskoug, docent i civilrätt och vicedekan på Juridiska fakulteten.

– Om du tänker efter så finns juridik överallt i samhället och påverkar alla – hemma, på arbetsplatsen och i samhället i stort.

Enligt Patrik är juristprogrammet en av de bredaste universitetsutbildningarna du kan välja, oavsett om du vill jobba på den privata arbetsmarknaden eller inom offentlig verksamhet.

– Samtidigt som du blir specialist på juridisk metod, så får du förståelse för den grundläggande strukturen i samhället och blir allmänbildad på köpet, säger Patrik.

Han lyfter också fram den samverkan med yrkesverksamma jurister som genomsyrar utbildningen, vilket ger dig som student många olika infallsvinklar på vad en jurist kan arbeta med.

Du som är intresserad av att arbeta internationellt har stora möjligheter att specialisera dig under din utbildning och Patrik vill särskilt lyfta fram två möjligheter.

– Dels kan du söka utbytesstudier på universitet över hela världen och dels kan du välja att inom ramen för juristprogrammet gå ett av fakultetens mastersprogram, European Business Law och International Human Rights Law. Där du får möta lärare och studenter från flera olika länder, vilket ger nya perspektiv på juridiken.

HENRIETTE, STUDENT PÅ JURISTPROGRAMMET

Henriette går termin sex på juristprogrammet. Hon har alltid velat bli advokat och såg därför juristprogrammet som det självklara valet. Eftersom hennes gymnasiebetyg inte räckte för att komma in på programmet tog hon chansen att gå UJIK, som är ett alternativt sätt att komma in på juristprogrammet i Lund, och lyckades bli en av studenterna som erbjöds en plats.

– Det bästa med programmet är bredden, tycker Henriette. Det går att jobba inom många olika områden efter examen, vilket är bra om man inte är helt säker på vad man vill syssla med i framtiden.

Henriette upplever att lärarna och föreläsarna är kunniga och stöttande och vill att studenterna ska klara sina studier så bra som möjligt.

Henriette jobbar extra på en advokatbyrå vid sidan av studierna, precis som många av hennes kursare.

– Det ger värdefull erfarenhet inför framtida jobb och jag är inte ett dugg orolig över att inte få jobb efter examen.

FRISTÅENDE KURSER

Vi ger även ett antal fristående juridiska kurser som på olika sätt ger inblick i juridiken. Några är av mer allmän juridisk karaktär medan andra är inriktade på ett speciellt rättsområde. Bland annat ger vi distanskurser inom förvaltningsrätt och arbetsrätt vid sidan av den mer allmänna juridiska introduktionskursen.