Sveriges roligaste studentstad är tre

Studenttraditionerna vid Lunds universitet går så långt tillbaka som till 1666. Idag finns universitetet inte bara i studentstaden Lund. I Malmös storstadspuls hittar du våra konstnärliga utbildningar och i havsnära Helsingborg ett modernt campus där framtidens utbildningar skapas i nära samarbete med näringslivet.

Lund

Vacker, historisk, charmig och högt i tak är några försök att fånga atmosfären i Sveriges mest attraktiva studentstad, där två världsledande forskningsanläggningar Max IV och ESS finns. Studentlivet genomsyrar hela staden med ett intensivt utbud av aktiviteter på de olika nationerna – baler, pubar, liveband, luncher och idrottsverksamhet. Vart fjärde år intar Lundakarnevalen staden i tre hela dagar med karnevalståg, spexföreställningar, konserter och mattält.

I Lund finns allt på cykelavstånd – mysiga caféer, bibliotek, personliga butiker och lummiga grönområden som Botan och Sankt Hans Backar. Dessutom mängder av kulturupplevelser. Nära stadsparken ligger Mejeriet med ett brett och internationellt konsertutbud. För tio år sedan startade de kända komikerna Johan Wester och Anders Jansson Lund Comedy Festival, Nordens största humorfestival. Varje höst vallfärdar skräck-, fantasy- och sci-fi-fantaster till Fantastisk Filmfestival. LitteraLund och Lund International Choral Festival är andra njutbara evenemang.

Helsingborg

I den unga studentstaden Helsingborg finns en del av Lunds universitet, nämligen Campus Helsingborg. Ingenstans i Skåne är du så nära kontinenten som här. En het sommardag när solbadare trängs med inlinesåkare och beachvolleybollspelare på Helsingborgs vackra strandpromenad är det lätt att tro att man befinner sig utomlands. Stadens största attraktion är förstås Sundet – världens mest trafikerade farvatten – där färjorna till Helsingör pilar dag som natt.

Med ett välutrustat stadsbibliotek, friluftsmuseet Fredriksdal och slottsparken Sofiero runt knuten behöver du aldrig sakna stimulans i den unga universitetsstaden.

På charmiga Kullagatan finns både stora och små butiker. Dunkers kulturhus bjuder alltid på intressanta utställningar och i myllret på Söder hittar du allt du behöver för en exotisk middag.

Vill du ändå byta sanden mot sten finns klättringsparadiset Kullaberg bara trettio minuter bort. Eller varför inte ta färjan över Sundet, besöka Hamlets slott Kronborg och pröva danska smörrebröd?

Malmö

Hipp och hållbar. Den gröna stadsdelen Västra Hamnen med det spektakulära bostadshuset Turning Torso har satt Malmö på kartan. Staden har rankats som en av världens mest innovativa städer och skördar priser för sitt hållbarhetsarbete och har väckt uppmärksamhet för Malmö Live, stadens nya mötesplats för musik och kultur. Malmö är också en av Sveriges krogtätaste städer med ett spännande klubb- och nattliv. I denna brusande, mångkulturella stad hittar du Lunds universitets utbildningar inom musik, konst och teater.

Efter föreläsningarna kan du ta med dig tentaböckerna till någon av stadens alla parker, t.ex Pildammsparken eller Slottsparken. På sköna Gamla Väster, vid trendiga Davidshallstorg och runt Drottningtorget kan du fika, äta och shoppa. I Malmö är utbudet enormt och kultur och natur aldrig långt borta. Missa inte Stapelbäddsparken – en av Europas största utomhusskateparker, en skön promenad genom Slottsträdgården eller att besöka det anrika Kallbadhuset vid Ribersborgsstranden.