Trafikflyghögskolan

Den som ansöker till Trafikflyghögskolan får göra tester som mäter bland annat rumsuppfattning, perceptuell snabbhet, minnesförmåga, logisk förmåga, teknisk/mekanisk förståelse, stresstålighet och andra resurser och kapaciteter som är viktiga för att klara utbildningen och yrket. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar.

Program

Trafikflygarprogrammet

HAR DU VAD SOM KRÄVS?

Den som ansöker till Trafikflyghögskolan får göra tester som mäter bland annat rumsuppfattning, perceptuell snabbhet, minnesförmåga, logiskt förmåga, teknisk/mekanisk förståelse, stresstålighet och andra resurser och kapaciteter som är viktiga för att klara utbildningen och yrket. Konkurrensen om utbildningsplatserna är tuff. Bland hundratals sökande antas 20 personer. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar.

EN UTBILDNING SOM LEDER TILL HÖJDARYRKE

I trafikflygarprogrammet läser man flygspecialiserade ämnen som till exempel flygplanslära, meteorologi, navigation och Human Factors. Redan någon vecka efter utbildningens start börjar man flyga i ett en-motorigt propellerflygplan. Efter drygt två år praktiserar man i ett kommersiellt flygbolag.

Arbetsmarknaden kan påverkas starkt av världskonjunkturen och andra globala händelser. Piloten är en arbetsledare som i tätt samarbete med sin pilotkollega ska leda flygplansbesättningen, och tillsammans med dem och många andra aktörer, till exempel markpersonal och flygledare, få flygningen genomförd med passagerarnas säkerhet och belåtenhet i fokus. En pilot kan ha sin hemmabas både inom landet eller utomlands och flyga nationella eller internationella rutter.

Följ TFHS Flygkunskapsportal och blogg – www.lusa.one Det senaste om Human Factors, flygsäkerhet, flygutbildning och träning samt flygindustrin som helhet.

LINDA, ACCOUNTABLE MANAGER & PILOT

“Att vara pilot är en livsstil och du utvecklas ständigt som person.”

– Ända sedan jag var liten flicka har jag haft två drömmar gällande mitt yrkesval. Jag ville bli pilot och jag ville driva eget företag. Dessa drömmar blev ganska tidigt till mål. Min fascination var större för flyg och pilot, så där fick resan börja. Jag utbildade mig till pilot på TFHS. Jag var i flygets paradis och fick allt jag någonsin kunde drömma om. TFHS gav mig de allra bästa förutsättningarna att lära mig flyga och utvecklas som människa. Att vara pilot är en livsstil och du utvecklas ständigt som person.

Efter TFHS var det dags att ta tag i nästa mål och jag startade mitt eget flygbolag. Att få vara bakom kulisserna i flygbranschen är otroligt inspirerande. Att arbeta tätt tillsammans med Transportstyrelsen och lära mig allt om tillstånd och regelverk är utvecklande. Idag rör jag mig mellan tre områden med flyget som mittpunkt.

Vi vänder oss till branschen med flygsimulatorer för träning, vi hjälper dem som tycker det är obehagligt att flyga och sist men inte minst så öppnar vi upp det mytomspunna flyget till allmänheten med upplevelser och events både på marken och i luften.

Att få fler kvinnor till flygbranschen är något jag brinner för. Idag är jag med i svenska styrelsen i ett internationellt nätverk, Women in Aviation International (Scandinavian Chapter). Jag kan inte tänka mig en bättre arbetsplats som kvinna, än inom flygbranschen, och det vill jag att fler kvinnor ska upptäcka och få ta del av.

DYLAN, STUDENT

– Jag har velat bli pilot så länge jag kan minnas och dagen som jag fick mitt antagningsbesked var överlägset den bästa dagen i mitt liv. Att få hålla på med något som man brinner för och älskar är något av det viktigaste för mig och ända sedan min första dag på TFHS har kärleken för flyget bara vuxit. Redan första veckan på skolan så fick vi vårt första flygpass och därefter kombinerade vi flyg och teori varannan vecka.

De flesta i klassen har valt att bosätta sig i Ljunghusen, en studentkorridor två minuter ifrån skolan. Att få bo ihop med sina klasskamrater är oerhört nyttigt för utbildningen. Vi hjälps åt med det mesta här, allt ifrån matlagning och aktiviteter till planering av flygpass eller plugg inför teori. Här finns alltid någon nära till hands som kan stödja en. Det har givetvis gjort att vi står varandra väldigt nära i klassen.

Vi som går i klassen ”TFHS20” är inne på vårt andra år av utbildningen och håller för tillfället på med IFRflygningar. Där ingår resor till bland annat Kalmar, Växjö och Odense i Danmark. Senare till hösten så väntar praktik på olika flygrelaterade yrken men även de efterlängtade flygpassen i skolans B737-simulator, där tanken är att vi tränar på samarbete i cockpit, en så kallad CRM-kurs.

Tillsammans med klasskamraterna och personalen här på TFHS, har man gott och väl två år i livet som man aldrig kommer att glömma och därefter är det dags att nyttja sina vingar för att flyga i ett av våra fantastiska ”Host Airlines”.