Trafikflyghögskolan
Den som ansöker till Trafikflyghögskolan får göra tester som mäter bland annat rumsuppfattning, perceptuell snabbhet, minnesförmåga, logisk förmåga, teknisk/mekanisk förståelse, stresstålighet och andra resurser och kapaciteter som är viktiga för att klara utbildningen och yrket. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar.
Program
HAR DU VAD SOM KRÄVS?
Den som ansöker till Trafikflyghögskolan får göra tester som mäter bland annat rumsuppfattning, perceptuell snabbhet, minnesförmåga, logiskt förmåga, teknisk/mekanisk förståelse, stresstålighet och andra resurser och kapaciteter som är viktiga för att klara utbildningen och yrket. Konkurrensen om utbildningsplatserna är tuff. Bland hundratals sökande antas 20 personer. Av säkerhetsskäl finns det även medicinska krav på piloter, därför måste en sökande också göra speciella medicinska undersökningar.
EN UTBILDNING SOM LEDER TILL HÖJDARYRKE
I trafikflygarprogrammet läser man flygspecialiserade ämnen som till exempel flygplanslära, meteorologi, navigation och Human Factors. Redan någon vecka efter utbildningens start börjar man flyga i ett en-motorigt propellerflygplan. Efter drygt två år praktiserar man i ett kommersiellt flygbolag.
Arbetsmarknaden kan påverkas starkt av världskonjunkturen och andra globala händelser. Piloten är en arbetsledare som i tätt samarbete med sin pilotkollega ska leda flygplansbesättningen, och tillsammans med dem och många andra aktörer, till exempel markpersonal och flygledare, få flygningen genomförd med passagerarnas säkerhet och belåtenhet i fokus. En pilot kan ha sin hemmabas både inom landet eller utomlands och flyga nationella eller internationella rutter.
Följ TFHS Flygkunskapsportal och blogg – www.lusa.one Det senaste om Human Factors, flygsäkerhet, flygutbildning och träning samt flygindustrin som helhet.


LINDA, ACCOUNTABLE MANAGER & PILOT
“Att vara pilot är en livsstil och du utvecklas ständigt som person.”
– Ända sedan jag var liten flicka har jag haft två drömmar gällande mitt yrkesval. Jag ville bli pilot och jag ville driva eget företag. Dessa drömmar blev ganska tidigt till mål. Min fascination var större för flyg och pilot, så där fick resan börja. Jag utbildade mig till pilot på TFHS. Jag var i flygets paradis och fick allt jag någonsin kunde drömma om. TFHS gav mig de allra bästa förutsättningarna att lära mig flyga och utvecklas som människa. Att vara pilot är en livsstil och du utvecklas ständigt som person.
Efter TFHS var det dags att ta tag i nästa mål och jag startade mitt eget flygbolag. Att få vara bakom kulisserna i flygbranschen är otroligt inspirerande. Att arbeta tätt tillsammans med Transportstyrelsen och lära mig allt om tillstånd och regelverk är utvecklande. Idag rör jag mig mellan tre områden med flyget som mittpunkt.
Vi vänder oss till branschen med flygsimulatorer för träning, vi hjälper dem som tycker det är obehagligt att flyga och sist men inte minst så öppnar vi upp det mytomspunna flyget till allmänheten med upplevelser och events både på marken och i luften.
Att få fler kvinnor till flygbranschen är något jag brinner för. Idag är jag med i svenska styrelsen i ett internationellt nätverk, Women in Aviation International (Scandinavian Chapter). Jag kan inte tänka mig en bättre arbetsplats som kvinna, än inom flygbranschen, och det vill jag att fler kvinnor ska upptäcka och få ta del av.

JACOB OCH ALEXANDRA, STUDENTER
– För mig har pilotdrömmen alltid funnits där. Jag vet inte riktigt vad den kommer ifrån, men jag tror att det är det stora samarbetet mellan aktörer som flygpersonal, kabinpersonal och flygledning som framför allt lockar mig, berättar Jacob.
Klasskamraten Alexandra fortsätter:
– Jag bestämde mig som barn att pilot var mitt drömyrke, men det var inte förrän jag hade jobbat som kabinpersonal efter gymnasiet där jag blev helt säker på att det var rätt arbetsmiljö för mig.
– Vissa kommer till Trafikflyghögskolan med tidigare flygerfarenhet, medan vissa aldrig suttit i en cockpit förut, säger Jacob.
Utbildningen börjar med introducerande flygteori och i samband med det påbörjas den praktiska flygningen. Så länge vädret tillåter varvas teori och flygning varannan vecka. Det första flygpasset genomförs normalt redan i utbildningens första vecka.
– Första ensamflygningen är en dag man sent glömmer. En fantastisk upplevelse, om än lite nervös, berättar Alexandra.
– Trots att utbildningen är direkt riktad mot yrket som pilot så är den förhållandevis bred. Samtliga kurser har en koppling till flyget, men flera kurser är relevanta även utanför Flight Deck, förklarar Jacob.
Majoriteten av studenterna väljer att bo tillsammans i Ljunghusen, en studentkorridor cirka 2 minuter från skolan.
– Man lever i en flygbubbla i ett par år, säger Jacob. Något isolerat i Ljungbyhed, men en fantastisk utbildning med fantastiska kursare som ger ett fantastiskt jobb!